Cine nu a auzit macar o data despre aceasta creatura? Cine nu stie povestea ei, macar intr-o foarte mica masura? Inca din copilarie m-au fascinat miturile si legendele grecesti, dar Minotaurul, desi la fel de interesant, nu mi-a atras atentia la fel de mult precum Gorgona lui Perseu sau sirenele lui Ulise. Insa lucrurile s-au schimbat cand am aflat povestea completa (ce bine ca acest lucru s-a intamplat mai tarziu).
Se spune ca Minos, regele Cretei, i-a cerut zeului Poseidon un semn ca el este cu adevarat urmasul tronului. Zeul i-a trimis un taur alb, nespus de frumos, cu conditia ca acesta sa fie sacrificat in cinstea lui. Insa, uimit de frumusetea animalului, Minos a hotarat sa il pastreze si sa sacrifice un alt taur, in speranta ca Poseidon nu va observa. Lucrurile nu au stat deloc asa si inselatoria nu a scapat ochiului divin. Drept pedeapsa, zeul marilor a facut-o pe Pasiphae, sotia lui Minos, sa se indragosteasca de taur. La cererea ei, Dedal a construit o vaca din lemn, in interiorul careia a intrat regina (!!!!). Din uniunea acesteia cu taurul alb a rezultat Minotaurul (insemnand, in limba greaca, "taurul lui Minos"), numit si Asterius ("cel stralucit").
Monstrul a fost inchis inntr-un labirint urias conceput de catre Dedal si ulterior este ucis de catre Tezeu.
Astazi, cand orice om intreg ar considera aceasta poveste ca fiind cu siguranta una fantastica sau cel putin exagerata, noi descoperiri arheologice scot la iveala ceea ce ar putea fi locul original al anticului Labirint al Minotaurului. Este vorba despre o serie de galerii subterane descoperite in insula Creta. De fapt, mai exista inca cel putin doua locuri care pot fi ruinele acestui labirint: Knossos, palatul regelui Minos, si un alt labirint descoperit la Skotino, in Grecia continentala. Daca labirintul lui Dedal nu tine de legenda, ci de istorie, atunci care ar fi putut fi scopul lui? Poate ca Minos a poruncit construirea lui doar pentru a inchide tinerii atenieni ceruti in fiecare an ca tribut dupa ce Creta castiga razboiul impotriva Atenei. Poate a fost conceput ca si o inchisoare teribila, unde, de ce nu, ar fi fost inchis si un taur imens, capabil sa ucida pe oricine ar fi intalnit pe teritoriul sau, despre care oamenii de afara nu auzisera decat povesti. De aici pana la povestea Minotaurului nu mai este nevoie decat de un strop de imaginatie, lucru care se gaseste din plin in mintea umana.